Herinneringen aan de voedseldroppings

English translation will follow soon

Oegstgeest
Het was op een zondagmiddag. De rijksweg 44, waar toen geen enkele auto meer over reed stond zwart van de mensen die stonden te kijken hoe op Valkenburg door de RAF voedsel werd gedropt voor de noodlijdende bevolking. Deze foto is geplaatst met toestemming van Wim Hoogerdijk. www.wimhoogerdijk.info
Van voor de voedseldroppings herinner ik me de pamfletten die die door de geallieerden zijn uitgegooid. Ik woonde in Leiden, op de Hoge Morsweg, nu de Morsweg ter hoogte van de brug en het spoorwegviaduct bij wat nu het einde van die Morsweg is. De Hoge Morsweg liep toen door naar de spoorbrug (Vinkbrug). Mijn zus en ik hadden stapels van die pamfletten opgeraapt van wat toen nog tuinderijen waren, maar moesten die afgeven aan een Duitse soldaat die ons stond op te wachten bij de provisorische spoorwegovergang naar de tuinderijen. Ik had er echter twee onder mijn blouse verstopt, waarvan ik nog een vergeeld en beschadigd exemplaar van bezit.

Van de voedseldroppings herinner me ik de vliegtuigen die laag overvlogen vanaf vliegveld Valkenburg in ongeveer zoostelijke of noordoostelijke richting. Ik ben me bewust dat het geheugen van een toen nog net 12-jarige een beetje met je op de loop kan gaan (op mijn verjaardag hangt het hele land de vlaggen halfstok!). Wanneer ik het echter reconstrueer, waren het B17's, die heel laag overvlogen. Twee feiten die ik met waarschijnlijkheden kan onderbouwen. Het waren in mijn herinnering geen gecamoufleerde vliegtuigen, en ik geloof dat de B17 het enige aluminiumklleurige toestel uit die tijd is (De neus waar de bomb aimer zat, staat ook nog in mijn geheugen).

Van de tijd na de droppings, weet ik nog dat we de kaakjesblikken bij de bakkers ophaalden en daar een vlot van gebowd hebben om op de Rijn achter ons huis te varen.

Jan van Atten

<< BACK     FORWARD >>

The Manna Monument at Terbregge

At the exact spot of one of the dropzones overlooking the freeway at Terbregge is the Manna monument located. It symbolizes the belly of an allied bomber filled with food parcels. The monument has been the central location of the Manna / Chowhound commemorations since its unveilling in 2006. One year later the Air Commodore Geddes footpath was opened next to the memorial.

Diary of Norman Coats

May 3 - "Another mercy mission to Holland. We went deeper into Holland today. Very low altitude. I believe I must have waved at everyone in Holland. It is really a shame the ocean being turned into Holland. The great fields of tulips are beautiful. They had, "Thank You" spelled out with rocks. They could see me waving at them because they would point each others attention to it. Some of them had American flags waving them."