OPERATIE MANNA HERDENKING

Klik op de foto's voor een vergroting

29 april 2010. precies 65 jaar na het begin van Operatie Manna is er een herdenking bij het Manna Monument op de geluidswal naast de A20 bij Terbregge.

De herdenking werd bijgewoond door enkele tientallen geïnteresseerden. Het weer was schitterend en de hele ceremonie vond plaats in de stralende zon.

Er werden enkel speeches gehouden door het Terbreggs belang, Een van de Britse veteranen, door de voorzitter van de Bomber Command Association (een organisatie die de Britse luchtmachtveteranen vertegenwoordigd) en door een vertegenwoordiger van de Gemeente Rotterdam.

Na de speeches was er muziek van het kapel dat op het allerlaatste moment het gat had gevuld dat was ontstaan nadat het oorspronkelijke muziekkabel door omstandigheden af had moeten zeggen voor de ceremonie.

Er volgde een fly-past door een Beechcraft, een tweemotorig toestel uit de tweede wereldoorlog. Dit bracht bij de omstanders herinneringen boven aan de voedseldroppingen die in 1945 op ditzelfde terrein hadden plaatsgevonden waar nu de ceremonie werd gehouden.

Bij de aanwezigen waren verschillende bewoners uit de omgeving die de grote vier-motorige bommenwerpers, lancasters genaamd, laag over hadden zien komen. Er wordt wel gezegd dat dit voor hen de echte bevrijding was, toen ze na jaren van duitse bezetting en na de Hongerwinter dit voedsel uit de hemel zagen komen.

Bij de ceremonie waren vijf bemanningsleden aanwezig die de voedseldroppingen in 1945 hadden uitgevoerd. Zij hebben nog levendige herinneringen aan die missies. Zo herinnert Bernie Harris zich dat hij onderweg naar de dropzone over een ziekenhuis vloog en dat al het personeel buiten stond en naar hen stond te zwaaien met lakens. Ze zagen de tekst "THANK YOU" die met lakens in een weiland was gelegd. Ook herinnert hij zich een klein jongentje die bovenop een dijk stond te zwaaien met een engelse vlag.

<

OPERATIE MANNA HERDENKING 2 MEI 2010 - RENBAAN DUINDIGT

Klik op de foto's voor een vergroting

Foto's beschikbaar gesteld door Jos van de Broek.

Na de herdenking in Terbregge op donderdag 29 april werd er op zondag 2 mei een bezoek gebracht aan de renbaan Duindigt. De renbaan was een van de dropzones voor operatie manna en chowhound. Helaas was het weer dit keer een stuk minder gunstig dan de donderdag ervoor. In de stromende regen werd er bij het Manna-monument op de renbaan een herdenking gehouden en werden er kransen gelegd. Van de aanwezige veteranen hebben John Plenderleith en Maurice Snowball daadwerkelijk met Lancasters boven de renbaan voedsel gedropt.
Klik op de bovenstaandefoto's voor een vergroting.

Commemoration at the Manna Monument at Terbregge on april 29


Photos from the commemoration at Duindigt provided bij Henk Dijkxhoorn and by Jos van de Broek


On the 1st of May the Manna veterans visited the crashmuseum at Aalsmeer


Below is a slideshow of the liberation parade in Katwijk on the fifth of may 2010. The operation manna veterans attended the paradeMore photos of the visit of the Manna veterans to Holland, photos provided by Henk Dijkxhoorn

<< BACK     FORWARD >>

The Manna Monument at Terbregge

At the exact spot of one of the dropzones overlooking the freeway at Terbregge is the Manna monument located. It symbolizes the belly of an allied bomber filled with food parcels. The monument has been the central location of the Manna / Chowhound commemorations since its unveilling in 2006. One year later the Air Commodore Geddes footpath was opened next to the memorial.

Diary of Norman Coats

May 3 - "Another mercy mission to Holland. We went deeper into Holland today. Very low altitude. I believe I must have waved at everyone in Holland. It is really a shame the ocean being turned into Holland. The great fields of tulips are beautiful. They had, "Thank You" spelled out with rocks. They could see me waving at them because they would point each others attention to it. Some of them had American flags waving them."