B-17 Flying Fortress AVRO Lancaster


HERDENKINGEN

HERDENKING 2015

Wilt u op de hoogte blijven van de herdenking in 2015 dan kunt u deze facebook pagina volgen.

Het lijkt vanzelfsprekend dat de voedseldroppingen een grote emotionele waarde hebben gehad voor alle betrokken partijen. De veteranen die het voedsel hadden gedropt hadden iets bijzonders gedaan. Het behoeft geen twijfel dat ze vele levens hebben gered. Wie zou daar niet trots op zijn?
De Nederlanders waren uiteraard dankbaar voor het voedsel dat ze hadden ontvangen. Het was niet alleen voedsel dat deze bommenwerpers de Nederlanders had gebracht, het was het begin van een nieuw tijdperk. De bommenwerpers hadden hoop en vrijheid gebracht.

Sommige geallieerde bemanningsleden die deel hadden genomen aan de voedseldroppingen hadden in de jaren na de oorlog ontmoetingen met Nederlandse die het voedsel hadden ontvangen. De bemanning van Haven Damar was daar een voorbeeld van. Paul Laubacher, de radio-operator van de bemanning herinnert zich dat ze een speciaal pakketje hadden gemaakt van hun eigen rantsoenen. Het pakketje bevatte kauwgom en ander snoepgoed en ook de namen adressen van de bemanningsleden. De familie die het pakketje in hun tuin vond schreef hun brief om ze te bedanken voor het voedsel. Het was het begin van een correspondentie tussen de familie en de bemanningsleden die jaren zou duren. Het pakketje kwam over de grens terecht bij een Belgische familie.

Herdenkingskaart uit 1945 Herdenkings postkaart uit 1945, waarop een vliegtuig van de 385ste BG voedsel dropt op Schiphol op 2 mei 1945. Je kunt meer memorabilia van de voedseldroppingen op deze website vinden.

De voedseldroppingen herdacht in Nederland

Verrassend genoeg werd pas in 1983 voor het eerst het idee gerealiseerd om een groep veteranen van de Geallieerde (Commonwealth Air forces) luchtstrijdkrachten uit te nodigen voor een herdenking van de voedseldroppingen.

Het idee voor een reünie van de "Manna-veteranen" kwam van voormalig Sergeant Ted Leaviss. Het wilde een kleine bijeenkomt in een kroeg in Engeland regelen en plaatste daarom in 1979 een oproep in "Air Mail", een luchtvaart magazine.

De Nederlandse historicus Hans Onderwater zag de advertentie en nam contact op met Ted Leaviss. Hans Onderwater overtuigde Leaviss dat een dergelijke reünie beter in Nederland kon worden gehouden. In de jaren daarna werd druk gewerkt aan de planning van de eerste reünie. De Stichting Voedsel en Vrijheid werd opgericht, er werd gezocht naar sponsoren en belangrijke contacten werden gelegd.


Dit Engelstalige boek "Operation Chowhound" over de voedseldroppingen is in 2015 verschenen. Je kunt het via onderstaande link in de nederlandse webshop kopen...


HERDENKING 2010

Home
Nieuws
Programma
Lokatie
RAF Bomber Command monument
Operatie Manna film fragmenten

COMMEMORATION
2010

Home
News
Program
Location
RAF Bomber Command monument
Operation Manna film footage

btn_twitter Follow us
on Twitter

 

Market Garden 1944

Normandy 1944
  © Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Eric Heijink, Enschede, Nederland, operatiemanna@gmail.com