B-17 Flying Fortress AVRO Lancaster


BOMBER COMMAND MONUMENT

Hoewel er in Nederland enkele monumentjes zijn voor individuele gesneuvelde bemanningsleden van Bomber Command (bijvoorbeeld voor Guy Gibson en zijn navigator Warwick in Steenbergen), is er tot op de dag van vandaag er geen monument voor de mannen van Bomber Command, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

De Britse Heritage Foundation, met Robin Gibb van de BeeGees als president, de Telegraph Media Group en de Britse Luchtmacht willen dit onrecht herstellen door het bouwen van een Bomber Command Monument in het hart van Londen. Met dit monument zullen ook de Nederlandse deelnemers aan Bomber Command worden geëerd. De onthulling van het monument staat gepland voor medio 2011. Momenteel wordt geld ingezameld voor de bouw ervan. Alle informatie over de oprichting van het monument vind je op deze engelstalige website: http://www.rafbombercommand.com/memorialfund/

Bomber command tijdens de tweede wereldoorlog

Met minder dan 500, slecht uitgeruste, bommenwerpers, aan het begin van de oorlog, was de taak van de bemanningen van Bomber Command zowel gevaarlijk als gedreven. Velen werden ingezet bij daglicht, bij low-level aanvallen. Duidelijk zichtbaar voor de vijand, kwamen slechts weinigen weer terug. Ondanks de hoge verliezen in die begin jaren werden de aanvallen doorgezet.

In 1942 werd luitenant-generaal Sir Arthur Harris, benoemd. Onder zijn leiding ontwikkelde Bomber Command zich tot een formidabele strijdmacht. Uitgerust met 4-motorige bommenwerpers met geavanceerde navigatieapparatuur, drong Bomber Command door tot her hart van de vijand en plaveide de weg naar de overwinning.

Van de evacuatie van Duinkerken in 1940 tot D-Day in 1944, was Bomber Command de enige Britse strijdmacht die de oorlog verlegde naar Duits grondgebied, door vitale infrastructuur te vernietigen, alsmede aanvoerlijnen en het moreel. Duitsland werd in de verdediging en uiteindelijk op de knieën gedwongen.

Enkele wapenfeiten van waren bijvoorbeeld 'Operatie Chastise', de officiële naam voor de aanvallen op Duitse dammen in mei 1943. Er werd gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde stuiterbom. Het squadron dat deze aanvallen uitvoerde werd bekend als de zogenaamde 'Dam Busters'. De operatie werd geleid door Guy Gibson die in september 1944 neerstortte boven Steenbergen (NB).

De prijs van de overwinning was groot voor Bomber Command. Meer dan 55.000 mannen vonden de dood, meer dan 8000 raakten gewond en bijna 10.000 werden krijgsgevangen gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de vliegtuigbemanningen was 22; de jongste was 18!


Dit Engelstalige boek "Operation Chowhound" over de voedseldroppingen is in 2015 verschenen. Je kunt het via onderstaande link in de nederlandse webshop kopen...


HERDENKING 2010

Home
Nieuws
Programma
Lokatie
RAF Bomber Command monument
Operatie Manna film fragmenten

COMMEMORATION
2010

Home
News
Program
Location
RAF Bomber Command monument
Operation Manna film footage

btn_twitter Follow us
on Twitter

 

Market Garden 1944

Normandy 1944
  © Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Eric Heijink, Enschede, Nederland, operatiemanna@gmail.com